Verkstadsföretagarna, Svensk Industriförening (Sinf) och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) fortsätter storsatsa på juridik för verkstäder!
En arbetsgivares ansvar för olika händelser har under de senaste åren kommit allt mer i blickpunkten. Den mest påtagliga är Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:01).
– Riktlinjerna för arbetsmiljöarbetet utformar kraftiga sanktionsavgifter när vi inte sköter oss, säger Bo Ericsson ordförande för Verkstadsföretagarna.
Likaledes vilar ett stort ansvar på arbetsgivaren när det gäller arbetsrätten. Med ansvaret menas sådana åtgärder som arbetsgivaren kan vidta mot en anställd, chef eller annan underställd, enligt lag eller kollektivavtal. I praktiken kan det handla om avsked, uppsägning, omplacering, varning, avstängning eller disciplinärt ansvar.
Om någon av företagets anställda får en sjukdom eller kroppskada och du som chef inte gjort vad som krävs, kan du straffas för arbetsmiljöbrott. Enligt arbetsmiljölagen är det du som chef som bär ansvaret för att lagen följs.
Den vanliga påföljden är dagsböter, i allvarligare fall villkorlig dom eller fängelse. Bestämmelserna om straff för den som inte har följt arbetsmiljölagen och dess förordning och föreskrifter som resulterat i att någon skadats, blivit sjuk, utsatts för fara eller i värsta fall avlidit, finns i 3 kap. 10§ brottsbalken (BrB).
– I och med certifieringar av verkstäder, Eurogarant och Godkänd Bilverkstad startar vi nu utbildningar i Arbetsmiljöarbete och Arbetsrätt. Först ut är Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Jönköping säger Bo Ericsson.
Utbildningarna är anpassade för verkstäderna. Kurstillfällena är kvällstid, fyra timmar per tillfälle.
Sedan 2018 har Malte Månssons och STS Trailerservices alla chefer genomgått utbildningarna.
– Kurserna i Arbetsmiljöarbete och Arbetsrätt har fått toppbetyg, vilket borgar för att övriga i branschen också kommer att bli nöjda. säger Bo Ericsson.