– Allt fler kontaktar oss och beklagar sig över personalsituationen och om konsekvenserna som det leder till. Verkstadsföretagarna och SFVF har tillsammans med studie- och yrkesvägledare samt rektorer i Göteborg besökt MLS, en VW service- och skadeverkstad för att diskutera rekrytering, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.
I västra Götaland ska ett ”vuxenprogram” för unga människor som är nyanlända startas. Kärnämnena tar skolan hand om i tre dagar i veckan och två dagar förläggs hos en fordonsverkstad. Enligt uppgift finns det många unga människor som har stort intresse för den här nya typen av utbildning. En av de stora utmaningarna är att man inte kan svenska eller engelska, men även det har man löst.
– Det känns bra att det finns fler i branschen som vill ta lite nya grepp och som engagerar sig lite extra. Det krävs nu mer än någonsin, säger Bo Ericsson.
– Verkstadsföretagarna sitter också sedan början på det här året i lokala, regionala och nationella programrådet. Alla i branschen måste dra sitt strå till stacken för att få ungdomar intresserade att söka till oss. Få vet om att att lönen, villkoren och chansen att utveckla sig i vår bransch är bra. Och dessutom leder utvecklingen till bra utbildning.
Arbetsförmedlingen har även påbörjat ett arbete för att få nyanlända satta i arbete. Här har SFVF påbörjat en undersökning där förhoppningen är att få hjälp med att ta reda på hur många plåtslagare, lackerare samt bil- och lastbilstekniker det finns bland de nyanlända. Visserligen är språket ett bekymmer, men branschens bekymmer är ännu större så detta måste lösas omgående.
Ytterst är det kunderna, det vill säga bilägarna, som får lida mest. Krockar man en bil i dag i Göteborgstrakten kan man få vänta ända till september innan reparationen påbörjas, enligt uppgifter som SFVF fått till sig. Det är inte bara i Göteborgstrakten som situationen är allt mer ohållbar – det finns fler orter som har det svårt. Styrningsfrekvensen från vissa försäkringsbolag förvärrar naturligtvis situationen ännu mer för bilägarna, eftersom bilägaren inte får åka vart hon/han vill.
– Som vanligt när det är brist på personal och gott om arbete köper vi över personal från andra verkstäder. På flera orter kan en plåtslagare få över 50 000 kronor i lön, bränsleersättning, matersättning och mobil i ersättning. Några har till och med fått tjänstebil för att byta arbetsgivare, säger Bo Ericsson och avslutar:
– Självklart är det på tok för dyrt för ett företag, men den akuta situationen leder till akuta åtgärder. Löneutvecklingen är ohållbar eftersom intäkterna inte täcker denna löneutveckling på långa vägar utan urholkar företagets ekonomi.